Kosár:0
Összes:0 Ft
A kosarad üres.
Hírlevél:

Interjú Dr. Jekő Józseffel, valamint Tarek Mohameddel.

Megosztás

 

Dr. habil Jekő József PhD
főiskolai tanár, intézményvezető
Tarek Mohamed
élelmiszertudományi kutatómérnök

 

Elsőként talán érdemes lenne néhány gondolat erejéig bemutatni az intézetet.

Dr. Jekő József: A Nyíregyházi Főiskola által nyolc éve alapított Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet (ÁMKSZI) három fő területen tevékenykedik. Az első a kémiai analitika, ahol is különféleféle mátrixból vett, különböző komponenseket vizsgálunk, s a szervetlen-szerves analitikához szükséges minden igényt kielégítő eszközparkkal rendelkezünk. A másik az élelmiszerfejlesztés és mikrobiológia, vagyis az ehhez kapcsolódó technológiai fejlesztés-kutatás, innováció. A harmadik nagyon fontos terület a humán sejtbiológia, amely terület kutatói más-más tesztrendszerek alapján vizsgálják a zöldségek, gyümölcsök kivonatait, a különféle, formalizált táplálékokat. Itt lehetne megemlíteni egy fontos formulát, melynek alkalmazásával számos tudományos következtetést lehet levonni, amikor különféle nemzetközi szervektől vásárolt disztrófia modellekre (pl. rákos elváltozást mutató szervekből vett daganatsejtekre) felhelyezzük például a Ganoderma lucidum gombából készített kivonatot és megvizsgáljuk, hogy a rosszindulatú sejtosztódási folyamatot megállítja-e vagy sem. Az alap stábunk nagyon fölkészült szakemberekből áll össze.

Milyen előzményei voltak a Pecsétviasz gomba kutatásának?

Dr. Jekő József: Ez a közös projekt, amiben most egymásra találtunk a termesztőkkel, teljesen „nulladik” kísérletnek tekinthető. A legnehezebb része egy ilyen vizsgálatnak mindig a minta előkészítés, mert ha az izolált humán rákos sejtre rá tudjuk tenni ezt a kivonatot, onnantól kezdve már nem nagyon lehet elrontani a kísérletet, mivel a kiértékelés standardjai is adottak. A nagy kihívást mindig az jelenti, hogy mit is vonjunk ki a vizsgált növényből, jelen esetben ebből a gombából? Ha rosszul kezdünk hozzá - pl. elkezdjük forralni, csinálunk egy afféle teaszerű főzetet, s azzal stresszeljük a sejtfonalakat -, nem biztos, hogy kijönnek a megfelelő hatóanyagok. Lehet, hogy rossz irányba haladtunk, s helyette mondjuk egy oldószeres kivonatot kellett volna készítenünk. Ezúttal amit elsőre tapasztaltunk az előkészített gombakivonattal kapcsolatban, az nagyon bíztató volt a továbbiakra nézve. A tudományos háttér tehát készen áll arra, hogy igazolni tudjuk, a gomba, különböző gyógyhatásokra vonatkozó reményeit.

Mérnök úr! Mennyiben új a Ganoderma gomba az intézetben végzett élelmiszerkutatásokban?

Tarek Mohamed: Kutatómunkám során az élesztő- és penészgombákat vizsgáltam élelmiszerbiztonsági szempontból megközelítve és a gombatoxinok vonatkozásában. A Pecsétviaszgombát – Ganoderma lucidumot hírneve természetesen hozzám is eljutott, így nagyon örültem, amikor megkaptuk a felkérést, hogy vizsgáljuk meg az összetételét és jótékony hatását. Már a vizsgálatok indítása elején óriási fantáziát láttunk benne és sejtettük, hogy a sajátos összetételének köszönhetően képes jótékony gyógyító hatást kifejteni, sőt a különféle civilizációs betegségekre is megoldást jelenthet. A kísérletek tehát elkezdődtek, sőt a biztosított mintákkal, a gombából készült kivonatok in vitro élettani hatásának előkísérletei megtörténtek. Tehát igyekszünk a lehető legértékesebb és pozitív információkat kihozni belőle.

Érdekes lenne egy ilyen kísérlet mechanizmusát röviden áttekinteni.

Dr. Jekő József: Manapság a folyamat mindig a meglévő, dokumentált kutatási eredmények tanulmányozásával kezdődik, az un. könyvtárazással, s az ebből nyert inspirációk alapján indulhat el a tudományos munka. A kísérletek elején, sokszor a tanulópénzt is meg kell fizetni, de soha nem szoktunk kétségbe esni. Úgy szoktam mondani, hogy a „berepülő” kísérleti fázis során a kutató keze csak ügyesedhet, és hogy kizárólag a buktatókból levont tanulságok alapján tudunk csak igazán jól megtervezni egy szisztematikus projektet. Ebben a konkrét esetben viszont már elsőre, az alapprotokoll lefuttatása során felismerhetővé vált a szer jótékony hatása, amit csak meg kell tudnunk ismételni, többszörösen igazolnunk kell a továbbiakban. Bizonyos vagyok benne, hogy a rendszer finomhangolása előnyösen kihat majd a végeredményre, azaz a szernek a rákos sejtek szaporodására gyakorolt gátló hatását százalékos arányban kifejező érték egyre magasabb és magasabb lesz.

Az eddigi eredmények tehát már most is a dicsérő szakirodalmakban leírtakat igazolják.

Tarek Mohamed: Óriási sikerélmény volt, amikor a különböző daganatos sejtvonalon kipróbáltuk a készítményt és azt tapasztaltuk, hogy a vizsgálati protokoll finomhangolását megelőzően is biztató eredmények születtek, ami meglehetősen ritka ebben a szakaszban. A gomba tanulmányozása alapján elsősorban a poliszacharid tartalma az, ami kíváncsivá tesz. Ugyanis ezek a poliszacharidok olyan összetett cukrok, amelyek akár komoly prebiotikus hatással bírhatnak. Az ilyen prebiotikus poliszacharidoknak az a különleges tulajdonsága, hogy nem emésztődnek meg, hanem érintetlenül kerülnek a vastagbélbe, s ott tápanyagként szolgálnak a meglévő probiotikum-baktériumoknak. A vastagbél óriási mikroflórájában, ahol kilogrammokban lehet mérni a különféle mikrobákat, a jótékony és a rosszindulatú mikroorganizmusok egyensúlyától is függ az egészségünk. A mai modern életmód negatív hatásai sajnos gyakorlatilag már a születéstől fogva pusztítják a jótékony hatású élőlényeket a szervezetben, nem beszélve a későbbiekben bekövetkező stresszről, helytelen táplálkozásról, vagy az antibiotikumok mellékhatásairól. Ezért be kell avatkozni, hogy a vastagbél mikroflórájának összetétele a kedvező irányba változzon, és beálljon a kedvező egyensúly. A probiotikum-baktériumok képesek erre, sőt az általuk termelt elsődleges és másodlagos anyagcsere termékek az immunrendszer erősítésének is fontos elemei, amely rendszer több mint hetven százalékban a bélben fejti ki hatását. Pontosan tisztában kell lennünk a gomba poliszacharid tartalmának összetételével és annak mennyiségével. Szét kell választanunk az oldódó anyagokat a nem emészthetőktől, ugyanis ez fog táplálékul szolgálni az említett baktériumoknak. A mai rohanó világban, a helytelen táplálkozás következtében sajnos ezek az élő rendszerek gyakorlatilag éheznek, s hiába viszik be őket a vastagbélbe mesterségesen előállított táplálék-kiegészítők formájában (mint pl. egyes probiotikus tejkészítmények fogyasztásával), a probiotikum baktériumok a megfelelő tápanyag hiányában nagyrészt elpusztulnak. Az általunk vizsgált rákos sejtek a gombából készült kivonatra gyakorolt válaszreakciói nagyon ígéretesek. itt már csak arra kell figyelnünk, hogy ami az egyes fázisban teljesült, az az utolsó kísérleti fázisban is biztonsággal igazolható legyen. Hangsúlyoznom kell, hogy a készítmény a rosszindulatú sejtek szaporodását gátló hatására máris megmutatkozott, az eddigi eredmények nagyon bíztatók.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen projekt?

Dr. Jekő József: Egy kutatás hossza sok mindentől függ. A kíváncsisággal, az érdeklődéssel egy laborban soha nincs baj, de legyünk őszinték, a projektekre szánt idő elsősorban pénz függvénye. A kutatót természetesen soha nem az időhúzás szándéka vezérli (mert – mondjuk - ki kell húzni nyugdíjig), hanem elsősorban az motiválja, hogyan lehet az eddigi eredményeket újabbakkal meghaladni, s még több bizonyítékot szerezni. Egy termék, s annak termesztője viszont sokat profitálhat abból, ha olyan komoly tudományos kutatás áll mögötte, amit alaposan, minden részletre kiterjedően építettek fel. Egyfelől hitelt ad a készítmény kínálta előnyöknek, javaslatokat tud tenni az élelmiszerbiztonság megtartására, garanciája lehet a folyamatosan fenntartott minőségnek, s mivel gombáról van szó, s ilyenkor – mint tudjuk - sokan a toxinokra asszociálnak, a káros mellékhatásokkal szembeni aggályokat is eloszlathatja.

Könnyű volt azonosulni a felkínált kutatási lehetőséggel?

Tarek Mohamed: A kiválasztott Pecsétviaszgomba törzs vizsgálata, kutatócsoportunk missziós elképzeléseibe is beleillik. Az intézet törekvéseinek egyik fontos eleme ennek a nem túl gazdag régiónak a gazdasági felzárkóztatása úgy, hogy eredményeink révén piacképes termékek jöjjenek létre, hozzájárulva az érték- és munkahelyteremtéshez. Igyekszünk minél többet tenni azért, hogy a térség gazdái, termelő, vállalkozói biztonságos, hatékony, minőségi termékkel jelenhessenek meg a piacon. A másik az egészséges táplálkozás népszerűsítése, a civilizációs betegségek (mint pl. az elhízás, magas vérnyomás, allergia, rákos megbetegedés stb.) megelőzése, csökkent egészségállapot kedvező irányú befolyásolása funkcionális élelmiszerek révén. Az életvitelszerűen gyakorolt prevenció állami szinten is komoly megtakarítást jelentene. A harmadik missziós törekvésünk a gyerekek, fiatalok kutatás iránti érdeklődésének felkeltése, amelybe a természet szeretete is beletartozik. Ezért fogadtuk örömmel a termesztők megkeresését, mert a törekvéseik harmonizálnak cégünk missziójának az elemeivel.

Dr. Jekő József: Sokan keresnek meg bennünket különféle fitoterápiás készítményekkel, amelyek sajnos nem állják ki a tudományosság próbáját. Több esetben az is kiderül, hogy csupán a haszonszerzés a legfőbb cél, ám ezúttal nagy reményekkel tekintünk az előttünk álló vizsgálati periódusok elé. Meglepő, hogy ismereteim szerint az általunk tervezett kutatásokat ezzel a gyógygombával, idehaza, eddig még rajtunk kívül senki nem végezte.  Szeretnénk egy minőségi garanciával ellátott, megbízható gyógyhatású készítményt piacra segíteni.

Tarek Mohamed: Mindezt magam is csak megerősíteni tudom. A beteg ember az utolsó fászálban is megpróbál megkapaszkodni, s ezt sokan kihasználják. Hasonló esetben ezzel a termékkel sem foglalkoztunk volna. De a termelők szándéka és bemutatott programjuk nemes, ezért igyekszünk mindenben segíteni, amiben csak tudunk. készséggel adunk tanácsot az intézet kutatási területeit érintő kérdésekkel kapcsolatban, legyen szó akár üzemi léptékű kérdésről, mint például csomagolás, forgalmazhatóság vagy a fogyaszthatóság élvezeti értékének növelése. Másik nagyon fontos téma, hogy a Ganoderma és a felhasználásával előállított termékek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfeleljenek. S mivel egy irányított termesztésről van szó, ahol optimalizálni lehet a folyamatot, illetve nagyon pontosan meg kell határozni a környezeti paramétereket, ezért a termésmennyiség növelésének lehetőségeiről vagy az energiahatékonyságról is nyilvánvalóan gondolkodni fogunk.

Ezek alapján abban is biztosak lehetünk, hogy a fogyasztókban felmerő gombával kapcsolatos kérdéseket is segítenek megválaszolni.

Tarek Mohamed: Természetesen. Különböző koncentrációban tesztelve a készítményt pontosan meg szeretnénk határozni például, mekkora is legyen az a mennyiség, ill. az a legkisebb dózis, amely már hatással van a kezelendő betegségre. Ezáltal forgalmazó és fogyasztó egyformán tisztában lehet az egy-egy kúrára elegendő adaggal. Feltételezem, hogy nem lesz felső limit, de megvizsgáljuk a kérdést a minimum és a maximum oldaláról is. Távlati tervünk, hogy elmenjünk egy kicsit a genetika irányába. Ha megfelelően izolálni tudnánk a kiválasztott törzsben lévő DNS-szerkezetet, akkor teljességgel kizárhatnánk a hamisítás minden lehetséges módozatát. Mindezek után még eljátszhatunk azzal a gondolattal is, hogy egy élő organizmus bármikor fejleszthető. A gomba vagy az élesztő olyan, mint egy kisgyerek: tanítható. Ha a legoptimálisabb környezeti paramétereket meg tudjuk határozni, kihozhatjuk belőlük a maximumot.

Mit értett konkrétan az élvezeti érték növelése alatt?

Tarek Mohamed: Bármennyire is remek ez a termék, a jövőre vonatkozóan izgalmas kérdés, hogyan lehetne egy élelmiszer mátrixába bejuttatni, hogyan lehetne különleges funkcionális élelmiszert készíteni belőle? Hogyan működhetne tejtermékekben, sütőipari termékekben, egy joghurtban, egy müzliben például? Gyermekek, idősek, cukorbetegek talán még szívesebben is fogyasztanák élelmiszerként, mint táplálék-kiegészítőként. A projekttervünkben egy éves együttműködésben állapodtunk meg, s reméljük, hogy a produktivitással mindenki meg lesz elégedve.

Számtalan gombafaj létezik. Vajon miért éppen a Ganoderma lucidum biológiai hasznossága ennyire figyelemre méltó?

Tarek Mohamed: Kétségtelenül sok függ a fajtól és azon belül a törzstől. A gombákban általában azonos komponenseket találunk, de nem mindegy, milyen minőségben, s főképpen e tekintetben van különbség. Ott van például a fehérje: ezt a szerves vegyületet minden gomba tartalmazza, de nem mindegy, hogy a fehérjemolekula milyen kémiai megjelenésben van jelen, milyen aminosavak találhatók bennük, azok milyen zsírsavakhoz kötődnek. Az esszenciális aminosavakat, szervezetünk nem tudja előállítani, ezért ezeket be kell juttatni oda. Nem célunk, hogy pl. a metionint mesterséges gyógyszerek formájában vigyük be a szervezetbe, amikor sokkal hasznosabb, ha mindez természetes táplálékból származik, s a felszívódása, hasznosulása így nagyobb hatásfokú. Vagy másik közismert példa, hogy nem mindegyik gomba ehető, sokuk toxinokat, méreganyagokat termel. Ez a Ganoderma lucidum várhatóan tartalmaz élesztőt, amely a méregtelenítésben játszik nagyon fontos szerepet, de ezt még identifikálnunk kell. Tehát nagyon ígéretes ennek a gombacsaládnak, s az abból kiválasztott törzsnek a kutatása, rendkívül inspiráló a feladat, bármennyire is egy véletlen találkozásnak köszönhető az együttmőködés létrejötte.

Az interjú 2013. januárjában készült, melyet köszönünk szépen Dr. Jekő József és Tarek Mohamed uraknak.

A Kutató Intézet honlapja: amki.nyf.hu
 

Megosztás