Kosár:0
Összes:0 Ft
A kosarad üres.
Hírlevél:

Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet (AMKSZI)

Megosztás


Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet (AMKSZI)

A Nyíregyházi Főiskola alap- és alkalmazott kutatási potenciáljának fejlesztése érdekében 2004-ben alapította meg az Agrár és Molekuláris Kutató Intézetett (AMKI), majd 2011-ben a szolgáltatási tevékenységek előtérbe kerülésével egyidejűleg az intézet neve Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézetre (AMKSZI) változott.

Az AMKSZI a kémia-, biológia-, agrár- és élelmiszer tudományágakhoz kapcsolódó interdiszciplináris K+F+I intézet, melynek a legfontosabb tevékenységei a következők:

Szolgáltatások: mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek fizikai, kémiai, mikrobiológiai és toxikológiai vizsgálata, élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszerek kiépítése és bevezetése, ipari technológiai folyamatok optimalizálása, élelmiszeripari problémák feltárása és megoldása, mikrobiológiai fázisvizsgálatok kidolgozása és végrehajtása, technológiai és higiéniai oktatás, valamint a környezetgazdálkodásban és védelemben alkalmazható szerves és szervetlen kémiai analitika és molekuláris diagnosztika.

Kutatás-fejlesztés: területe a magas hozzáadott értékű egészségmegőrző élelmiszerek és élelmiszer kiegészítők kifejlesztése, különleges táplálkozási célú élelmiszerek kifejlesztése.

Alkalmazott kutatások: kiterjednek a természetes antioxidánsok hatásmechanizmusának, probiotikumok és prebiotikumok vizsgálatára és alkalmazásukra az élelmiszeriparban, kíméletes élelmiszeripari technológiák, élelmiszeripari melléktermékek eltarthatóságának modellezése, takarmányok mikrobiológiai és toxikológiai vizsgálata.

Alapkutatások: a termesztett és vadon élő növényekben található bioaktív hatóanyagok beazonosítása, felhasználva a legmodernebb elválasztás-technikai és szerkezetvizsgálati módszereket. A beazonosított hatóanyagok hatásmechanizmusának tanulmányozása biológiai modell rendszereken molekuláris sejtbiológiai módszerekkel.

Az elmúlt években olyan infrastruktúra épült ki, mellyel az intézet munkatársai eredményesen tudják lefolytatni és végig vinni a különböző kutatási-fejlesztési feladatokat, valamint számos pályázatot sikerrel zártak.

Így az AMKSZI a szolgáltatások, fejlesztések, közös pályázatok, szakértői tevékenységek területén áll rendelkezésre partnerei felé.

A Kutató Intézet honlapja: amki.nyf.hu
 

Dr. habil Jekő József PhD
főiskolai tanár, az AMKSZI vezetője
Tarek Mohamed
élelmiszertudományi kutatómérnök
Czapár Mária
kutató biológus
Vígh Szabolcs
élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök

 

Kapcsolódó cikkek:

Az intézetben végzett Pecsétviasz gombánk vizsgálatának jegyzőkönyvét itt olvashatja.
Az intézetben Dr Jekő Józseffel és Tarek Mohameddel készült interjút itt olvashatja.

Megosztás