Kosár:0
Összes:0 Ft
A kosarad üres.
Hírlevél:

A legismertebb gyógyító hatású gombák

Megosztás

A legismertebb gyógyító hatású gombák (a teljesség igénye nélkül)

Mit jelent a mikoterápia?

A mikoterápia mint szakkifejezést a fitoterápia (gyógyítás növényi anyagokkal) szóból Prof. Dr. Jan I. Lelley (Dr. Lelley János) vezette le, s használta elsőként, aki két tudományos akadémiának (magyarnak és németnek) egyaránt tagja. Ennek megfelelően a mikoterápia gyógyítás gombákkal és gombákból készített anyagokkal. Lelley professzor erről részletesen ír A Gombák Gyógyító Ereje (Mikoterápia az egészség szolgálatában) című könyvében.

A késői laskagombát (Pleurotus ostreatus) ligninlebontó képessége miatt (amelyek bonyolult szénhidrátok lebontására is alkalmasak) egyéb jótékony biológiai hatása mellett használni lehet szennyezett talajok rekultiválása során is, amelynek bizonyítására már igen ígéretes kísérletek születtek. Ez a gombafaj vitaminban gazdag (C és B-vitamincsoport néhány tagja), s igen figyelemreméltó a koleszterincsökkentő hatása.

A jól ismert, klasszikus étkezési gomba, a kétspórás csiperke vagy sampinyon (Agaricus bisporus) friss állapotában a súlycsökkentést szolgáló diétákban kaphat fontos szerepet, de a cukorbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek is igen ajánlott.

A szintén közismert bükkfatapló (Fomes fomentarius) nem csak erdélyi sapkák, kalapok, mellények, kesztyűk, és korabeli gyújtósok fontos alapanyaga, de kitűnő vérzéscsillapító, s a gyomorbántalmakra gyakorolt hatása is jelentős.

A bükkösök és tölgyesek tüskegombája (Polyporus umbellatus) jó vízhajtó, baktériumölö, csökkenti a kemoterápiás kezelések kellemetlen mellékhatásait, javítja a betegek pszichikai állapotát.

Az erdők egyik legveszedelmesebb kártevőjeként is számon tartott gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea) baktériumölő, nyugtató, görcsoldó, hatása miatt kaphat rosszhíre ellenére mégis figyelmet, de a tüdő és az emésztőrendszer erősítésére is alkalmas.

A kereskedelemben szinte még elérhetetlen süngomba (Hericium erinaceus) az orientalista gyógyászatban jól ismert immunrendszer és gyomorerősítő, gyulladásgátló. Magas fehérjetartamának köszönhetően kiváló húspótlóként ismert gomba.

Az egy keresztény legenda alapján elnevezett júdásfülegomba (Auricularia auricua-judae) szintén gyulladáscsökkentő és immunerősítő, s ehhez társul még a keleti gyógyászatból ismert véralvadásgátló hatása. De reumatikus fájdalmak és hexensussz kezelésére is javallják.

A rejtőzködés nagymesterének a bokrosgombának (Grifola frondosa) a gyógyászati jelentősége legfőképpen értékes poliszacharidjainak köszönhető, vérnyomáscsökkentő, ill. komoly májvédő hatása ismert. Különösen a bokrosgomba úgynevezett D-frakcióját tartják a daganatos betegségekkel szemben nagyon hatásosnak.

Fiatal korában a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) úgy néz ki, mintha a gazdanövény törzséből egy piros ujj bújna elő, amely meghosszabbodik és esetleg el is ágazik, majd kalap alakul ki a végén. Ma a leghatásosabb immunerősítéként használják az öngyógyításban. Felhasználásának sokoldalú módja szinte már áttekinthetetlen, mivel alkalmazták és alkalmazzák a krónikus sárgaságtól a hajhulláson keresztül a különböző tumorok ellen vagy az aranyér tüneteinek kezelésére. A gyógygombák királyaként is emlegetik.

A ma már igen ritka, keserűlikőrök adalékanyagául is szolgáló vörösfenyő kérgestapló (Fomitopsis officinalis) szinte minden belső megbetegedésre javallott. Ezen belül is kitűnő bél- és gyomortisztító, javítja az emésztést, ajánlott máj- és epebajok ellen, s még a krónikus izzadékonyságot is csökkenti.

A gombák társadalmának a legméretesebb, akár a 20 kg-ot is elérő tagja az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea) fogyasztásra is alkalmas, kellemes íze miatt az élvezeti értéke jelentős. Mivel mesterséges környezetben eddig még nem sikerült termeszteni, kizárólag csak a természetből begyűjthető. Elsősorban kitűnő vérzéscsillapító, hatásos gyógyszere a mandula- és torokgyulladásnak, de följegyezték, hogy még a nemi vágy fékezése céljából is alkalmazták.

Nyírfák leggyakoribb gazdanövénye a terülő rozsdástapló (Inonotus obliquus) has-, máj- és szívbántalmakra, valamint daganatos betegségek visszaszorítására, általános állapotjavításra javallott.

A gombagyűjtők számára értéktelen, de a kelet-ázsiai szakértő szemében kinccsel felérő lepketapló (Trametes versicolor) a kidőlt fatörzseken kívül időnként a vasúti talpfákon, de bányák támasztékain is megjelenik. Kevesen tudják, hogy ez az épületkártevő remek gyógyhatású anyag különféle fonalgombás vagy gyulladásos (főleg májgyulladás) megbetegedéseknél, s mára elismert immunerősítő, de segíthet a testsúly csökkentésében.

A közép-európai legelők, réteg, kertek, útszélek gyakori gombafajtája a gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) a vargányával egyenértékű étkezési gomba, bár a rá jellemző gyors önfeloldási folyamatnak köszönhetően csak nagyon rövid ideig tárolható. A népi gyógyászatban emésztés serkentésére, aranyér gyógyítására, és cukorbetegség kezelésére javasolták.

A kelet-ázsiai gyógygombák egyik régóta kedvelt típusa a shii-take (Lentinula edodes) egészen különös zamatú, kiválóan eltartható étkezési gomba is egyben. A ma már Amerikában is népszerű, életelixírként szintúgy elismert gomba elsősorban véraktivátorként, májvédőként megbecsült, de számtalan betegség kezelésére alkalmazott. Állítólag lassítja az öregedést.

Trópusok és szubtrópusok mangófarontó gombája a ezüst rezgőgomba (Tremella fuciformis), amely bár mesterséges körülmények között, akár hazánkban is termelhető lenne, elsősorban a kínai termesztők tulajdonítanak neki jelentőséget mind a gyógyászatban, mind pedig a konyhaművészetben.  A magas szénhidráttartalmú termőtest felhasználásával általában szirupot, majd ebből gyümölcslevek hozzáadásával meleg üdítőitalokat készítenek. A gyógyításban elsősorban gyulladásgátló, májvédő, antidiabetikus, koleszterincsökkentő hatása miatt alkalmazzák, de hatásos afrodiziákumként, ill. szépítőszerként is megállja a helyét.

A kombucha vagy teagomba nem is igazi gomba, hanem mikroszkopikus mérető élesztőgombák és különböző baktériumok szimbiózisa (három élesztőgomba és négy baktériumfaj életközössége). A belőle készült ital felszínén kifejlődve medúzaszerű formában úszó organizmus legfontosabb összetevőjének, a glukuronsavnak köszönhetően elsősorban a szervezet méregtelenítésében játszik fontos szerepet, bár számtalan gyógykezelés kiegészítőjeként ajánlják. Maradék cukortartalma miatt a diabeteszesek nem fogyaszthatják.

Egy legenda szerint a jakjait legeltető pásztor nem értette, mitől bírják olyan jól a mostoha körülményeket állatai. Figyelte őket és észrevette, hogy egy különös alakú gombát esznek, mely elhalt hernyóból nőtt. A pásztor is megette és nagyon elégedett volt az eredménnyel. A gomba híre eljutott a kínai császár orvosához és így lett napjaink talán legkülönlegesebb gyógygombája a kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). Hatásai közt érdemes megemlíteni a tüdő kapacitásának növelését, méregtelenítő és fiatalító hatását, valamint fokozza a termékenységet és a szexuális képességet mind a férfiaknál, mind a nőknél.
 

Megosztás