Kosár:0
Összes:0 Ft
A kosarad üres.
Hírlevél:

Tudtad-e a pecsétviaszgombáról?

Megosztás

A virágkötészetben is használt fényes pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), Európában általában meleg tölgyesek és gyertyánok farontó gombája, de éger, nyár, bükk, cseresznye korhadványokon, s ritkán némely fenyőféléken is megjelenhet. Kelet-Ázsiában (főképp a kínai népi gyógyászatban) már több ezer éve ismerik. Isteni, mágikus növénynek nevezik, a halhatatlanság alkímiájának csodaszere. Kínában császárok vetélkedtek a beszerzéséért. A gyógyításban képviselt sokoldalúsága szinte átláthatatlan, rendszeres fogyasztása a kínaiak szerint növeli az életerőt. Jótékony biológia hatását elsősorban a benne lévő poliszacharid és tripertén anyagcsoportjainak köszönheti. Kínai kutatók figyeltek fel az oxigénhiány-toleranciát fokozó hatására. A már 3500 méteres tengerszint fölötti magasságon jelentkező hegyi betegség hatásos ellenszere lehet. Az ettől szenvedők vörös vértestecskéiben fellépő oxigénhiány és –nyomáscsökkenés jelei csaknem száz százalékban megszűntek a gombából készített tabletták szedésével. Megfigyelték, hogy rákellenes szerként nagyon hatásos a gombakivonatot C-vitaminnal kombinálni. Jól hasznosítható krónikus hörgőhurutban Hepatitisz-ben szenvedő betegeknél, asztmásoknál, stb.

A Ganoderma lucidum:

  • a valódi gombák országába (Fungi)
  • a bazidiumos gombák törzsébe ill. osztályába (Basidiomycota  ill. Basidiomycetes)
  • az osztott bazidiumú gombák alosztályába (Phragmobasidiomycetidae)
  • a fagombák rendjébe (Aphyllophorales s. lato vagy Ganodermatales)
  • a lakkos taplófélék családjába (Ganodermataceae)
  • és a lakkostaplók nemzetségébe (Ganoderma) tartozik


A Ganoderma lucidum termesztését mesterséges körülmények között japán, kínai és malajziai kutatók az 1970-es években kezdték, melynek alapanyagául valamilyen fa darálékát-porát használják. Így az ipari mennyiség már kb. 4-5 hónap alatt is megtermelhető, amíg ugyanez a folyamat természetes körülmények között (pl. farönkön) akár több évet is igénybe vehet.

A gomba termesztésének sikere nagyban függ a tápközeg összetételétől, nedvességtartalmától, fényigényétől, hőmérséklettől a megfelelő szellőztetéstől és a helyesen megválasztott páratartalomtól.

A pecsétviaszgombát a tradicionális kínai, illetve japán gyógyászatban „istenek gombája, halhatatlanok gyógyfüve, a szerencse és az örök ifjúság gyógyfüve” stb. nevekkel is illették.

A Ganoderma lucidum laboratóriumi vizsgálata során mintegy 400 bioaktív vegyületet mutattak ki az összetevői között, főleg triterpenoidokat (antivirális hatás), poliszacharidokat (immunmoduláns hatás), nukleotidokat, szteroidokat, zsírsavakat, proteineket (peptideket) és nyomelemeket.

A pecsétviaszgomba preklinikai és klinikai vizsgálata során immunmoduláns, érelmeszesedés-gátló, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, kemopreventív, radioprotektív és antitumor aktivitásról számoltak, de ezeken kívül elősegíti az alvást, csökkenti a véralvadást, vércukorszintet, a vér lipidtartalmát, továbbá májvédő, gyomorfekély-ellenes, antioxidáns, szabadgyökfogó, öregedésgátló, sőt antibakteriális és antivirális (ide értve HIV-ellenes hatását is). Alternatív adjuvánsként használják leukémia, karcinóma, hepatitis és diabetes betegségek és még számtalan esetben.

Ritkán okoz mellékhatást. Szedése során álmosság, szomjúság, puffadás, gyakoribb vizelés és székletürítés előfordulhat, esetleg növekszik az izzadás vagy kiütést is okozhat. Nagy adagban (1–2 g) bevett C-vitamin mérsékeli vagy megszünteti a melléktüneteket és növeli a gomba jótékony hatását. Véralvadásgátló hatása miatt figyelembe kell venni más, ilyen hatású gyógyszerek (pl. aszpirin, warfarin) egyidejű alkalmazásának veszélyét.

A gombák általában szárítva, porítva tárolhatók el hosszabb ideig, s ilyen formában beltartalmukat és aromáikat is megőrzik. A gombaőrleményen kívül tinktúrák, kivonatok formájában is alkalmazható öngyógyítási céllal. A gyógyhatású gombák közül, talán a pecsétviaszgomba az egyik legismertebb.

Megosztás