Kosár:0
Összes:0 Ft
A kosarad üres.
Hírlevél:

Tudtad-e a taplógombákról általában?

Megosztás

A taplók rendszerezését elsőként Elias Fries végezte el 1821-ben.

Taplógombák olyan bazidiumos gombák (kivéve a vargányák), amelynek a termőtest termőréteg tartóján jönnek létre a spórák. Ezek a termőréteg tartók lehetnek csövesek, megnyúltak, labirintusosan üregesek stb. Nem minden ilyen termőrétegű gomba tapló, de minden taplógomba bazidiumos.

A taplók érdekessége, hogy bár többségük szaprofiton azaz korhadéklakó, vagyis a már elpusztult növényzeten telepedik meg, léteznek viszont antagonista szimbióták is, un. nekrofitonok, amelyek elpusztított vagy életmőködést nem folytató növényi szöveteket fertőznek meg, pusztítóként előbb élettelenné téve a növényt (pertofiton vagy obligát nekrofitonok), vagy egyszerűen csak haszonélvezőként, megsebezve a még élő „áldozatukat” (triptofitonok vagy fakultatív nekrofitonok).

A Ganoderma lucidum azaz Pecsétviszgomba is taplógomba. Kozmopolita faj. Szaprofiton jellegű, azonban ritkán élő törzsek mély sebzésein, mint fakultatív nekrofiton is megtalálható. fehérkorhasztó. Hazánkban a síkságtól a hegyvidékig erdőben mindenütt előfordulhat. Leggyakoribb talán a síksági kocsányos és a domb- és hegyvidéki kocsánytalan tölgyesekben. Rendszerint az avartakarón növekszik egyedül vagy csoportosan, olykor boszorkánygyűrűt képezve, nem ritka azonban tuskón, elpusztult törzsön stb.

A taplók valamennyien fontos szerepet töltenek be az élő természetben, mert egyes csoportjuk, mint „fogyasztók” vesz részt a körforgásban (a sérült fák korhasztásában játszanak fontos szerepet), míg mások az „eltakarítók” feladatát vállalják fel (vagyis olyan anyagokat is lebontanak, amire más élőlények nem képesek).

Az ember szempontjából nézve a gazdasági erdőkben már egészen más elbírálás alá esnek, ugyanis a szaprofiton taplók inkább hasznosak az erdőgazdaságok számára, a nekrofitonok viszont kétséget kizáróan károsak. De mindkettőt egyformán károsnak tekinthetjük egy városi-ipari ökoszisztémában, bármilyen faszerkezeten is telepedjenek meg. Sajnos hazánk erdeiben – különösen bizonyos fajoknál, mint pl. a cseresek - a gomba általi farontás igen magas százalékot is elérhet, a fák minőségének a csökkentésével, életkorának a megrövidítésével számottevő anyagi veszteséget képesek okozni az erdőgazdaságnak.

A taplók győjtése is komoly, botanikusokhoz illő gondosságot kíván: fontos feljegyeznünk a gyűjtés helyét, elhelyezkedését, a gomba környezeti körülményeit, a gazdanövény ismérveit, a tengerszint feletti magasságot, és a gyűjtés időpontját. A papírba csomagolt és feliratokkal ellátott taplót tartsuk száraz helyen, ill. szárítsuk is ki minél hamarabb, s védjük a rovaroktól. A megfelelően tárolt taplógomba később makroszkopikus és mikroszkopikus vizsgálatokra jól használható.

Igmándy Zoltán taplókat bemutató szakmunkájában mintegy hetven taplófajtával ismerkedhetünk meg részletesen, amely a szerző számításai szerint a hazánkban előforduló taplóknak mintegy 40-45 %-át teszi ki.

Megosztás