Kosár:0
Összes:0 Ft
A kosarad üres.
Hírlevél:

Szójegyzék

Megosztás


Alternatív adjuváns: különböző esetekben segítő, erősítő erejű pl. gyógyszer.

Antivirális: vírus ellenes, pl. az influenza-vírusokat is elpusztító hatás.

Cellula: Az élet legkisebb élő egysége. A sejt idegen elnevezése a latin cellula szóból eredeztetik, amely „kis szobát” jelent.

Colorectalis: a tápcsatorna szerveit érintő, úgymint vékony-vastagbél stb..

Devon-korszak:  a földtörténeti őskor középső szakasza; mivel a szárazföld területe erősen kiterjedt, a tengeri élőlények fokozott mértékben ekkor kényszerültek az addig csaknem élettelen szárazföldek benépesítésére (nevét a típusos előfordulási lelőhelyéről, az angliai Devonskire nevéről kapta).

DNS: dezoxiribonukleinsav, a sejtben található örökítő anyag.

Dozírozás: adagolás, pl. gyógyszerészetben elvégzett hatóanyag-mennyiség meghatározása és egységesítése.

Eliminál: kiküszöböl, eltávolít, elpusztít.

Esszenciális: lényeges, alapvető fontosságú, jelentős.

Eukarióták: olyan élő szervezetek, melyeknek sejtjeiben van sejtmag.

Extraktum: valamilyen élő szervezetből nyert kivonat.

Fitoterápia: gyógynövényekkel való gyógyítás, A görög „phyton” szó növényt jelent.

Florisztika: (növ.), a flórákra vonatkozó ismeretek összessége, a vele való foglalkozás v. ennek a művelése, szélesbítése. A florisztika gyarapítása történhet akár a flórára vonatkozó vegetatív viszonyok ismertetésével és bővítésével, akár a fajok szisztematikai bélyegeinek ismertetésével, élesebb disztingválásával és tisztázásával.

Fotoszintézis: az a vegyi folyamat, amelyben a növények a napenergia felhasználásával, szervetlen vegyületekből szerveseket hoznak létre, miközben oxigén szabadul fel.

Haploid: a testi sejtekben egy anyai és egy apai kromoszómaszerelvény fele-fele van jelen, ezek diploidok. A haploidokban csak az egyik található, tehát fele kromoszómaszámúak.

HIV: Human immunodeficiency virus, vagyis emberi immunhiányt okozó, embert fertőző vírus, az IIDS nevű betegség kórokozója.

Homeopátia: olyan gyógyeljárás, amely a betegségeket azon anyagok nagyon kis mennyiségével kezeli, melyek nagyobb mennyiségben a kezelt betegség tüneteihez hasonlókat idéznek elő.

Immunmoduláns:  a szervezet természetes védekező mechanizmusának a serkentése, mely folyamat során az aktivált effektor sejtek fokozzák a védelmi szerepet betöltő antitestek ellentámadását,  fokozzák a természetes ölősejtek tevékenységét és a fagócitózist, növelik a makrofágok számát, fokozzák az interleukin-2 képződését és a T-sejtek működését.

In vitro: szó szerint „üvegben”, vagyis az élő szervezeten kívül; nem az élő test teremtette környezetben, hanem kísérleti úton történő vizsgálatoknak megjelölésére szolgáló kifejezés (kémcsőben).

Kemopreventív: valamely kóros állapotot megakadályozó (pl. sejtek átalakulása daganatos sejtekké), megindult kórós szabályozások menetét normális irányba terelő, esetenként visszafordító kémiai megelőzés.

Klorofill: levélzöld, a növények fotoszintézisében meghatározó szerepet játszó zöld festékanyag. A gombákban nincsen.

Komplementer medicina: A gyógyításban egymást kiegészítő megoldások, gyógyszerek, gyógyhatású készítmények alkalmazása.

Komprehenzív: átfogó, széles körű, összefoglaló hatású tevékenység.

Limitált: szó szerint behatárolt (latin), vagyis egy mennyiségi egységben meghatározott.

Micélium: a gombafonalak sűrű hálózata. A kultúrgombáké fehér és fehér a legtöbb konkurens gombáé is, de azok nagyon gyorsan spórák tömegét hozzák létre melyek zöld, barna, esetleg fekete színűek.

Neoadjuváns: a megerősítő, segítő gyógyító beavatkozások új generációja.

Ökoszisztéma: Az ökoszisztéma az ökológia egyik központi fogalma. A hazai ökológiai szaknyelvben az ökoszisztéma az ökológiai jelenségek értelmezése, vizsgálata céljából, (az ökológiai kutatómunka során) létrehozott rendszermodell. A nemzetközileg elfogadott meghatározás szerint azonban a társulás (biocönózis) és az élőhely (biotóp) együttese.

Poliferáció: (biológiai értelemben): szaporodás, növekedés; (orvosi értelemben): sejtburjánzás, túltengő sejtszaporodás.

Poliszacharid: több egyszerű cukormolekulából, víz kilépésével keletkezett óriásmolekula, melynek tulajdonságai teljesen eltérnek a cukorétól.

Prebiotikumok: olyan tápanyagok, szerves vegyületek, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák egyes - probiotikus - baktériumfajok szaporodását. Ilyenek pld. az olyan rostok, melyek csak egyes – a gazdaszervezetben élő, hasznos - bélbaktériumok számára jelentenek táplálékot, a kórokozóknak nem, vagyus a probiotikumok táplálékai.

Probiotikumok: nevük a görög eredetű „pro bios”  kifejezésből származik, melynek jelentése „az életért”. A probiotikumok tehát valamely oknál fogva az életet segítik, pontosabban az egészségünket támogatják. Vagyis élő mikroorganizmusok, melyek képesek a gazdaszervezet bélcsatornájában megtelepedni, ott elszaporodni és jótékonyan befolyásolni a gazdaszervezet állapotát. Ilyenek pld. a Lactobacillus, Bifidobacterium fajok, tehát élő baktériumok.

Prevenció: megelőzés.

Radioprotektív: különböző káros sugárzás ellen védő.

Reducens: szervezet, amely szerves anyagokat bont le.

Remedium: gyógyszer, orvosság.

Szaprofita: korhadéklakó, elhalt növények szerves anyagaiból táplálkozó gomba.

Szubsztrátum: a gombakultúra táptalaja, ill. a mesterségesen előállított gombacsírát képező micélium hordozóanyaga.

Szuszpenzió: A szuszpenzió egy olyan oldat, amelynek alkotóelemei nem szolvatálnak, azok között nem lép fel oldódás. Bizonyos idő elteltével a nehezebb alkotóelemek leülepednek az oldat aljára (gravitációs elválasztás). Rendszerint 500 nanométernél nagyobb részecskék csoportja elosztva egy folyadékban; megfelelő szemléltető például a homok és a víz, illetve az olaj és a víz keveréke szolgálhat. Az emulzió ellentéte.

Tinktúra: növényi részekből készített híg kivonat, többnyire alkohol oldószerrel.

Toxin: Bármely anyag mely káros hatást fejt ki a szervezetre, megterheli biokémiai funkciónkat szerveink működését.

Megosztás